Bång – oklara intentioner?

Efter två konserter som ville ta fasta på det nya och unga, vilket numera betyder tonsättare födda åren kring 1980, var det på tiden att Malin Bång gjorde entré i det för övrigt totalt mansdominerade programmet, och man undrade samtidigt om detta upplägg hade fått passera lika ostört på skandinaviska breddgrader? Till ”stämningsuppbyggande” ljud från en kontrabasblockflöjt förs publiken in till ett svagt upplyst rum, där ensemblen redan är på plats; samtliga ledigt klädda i bara strumplästen, enkel mörk byxa och vit skjorta. I taket hänger dessutom ett antal vita tygdrakar, två gungor är placerade på var sin sida om ensemblen, på golvet på ena sidan ligger två vita skyltdockor, och det till synes ”mystiska” tilltalet väcker ett antal frågeställningar, inte minst om konsertens teatrala implikationer – är detta en tilltänkt
musikteaterföreställning eller är det en konsert utökad med visuella inslag, satt i en dramatisk inramning?


Efter att ha bevittnat denna iscensättning av Bångs musik, känner jag mig tvingad att först och främst påpeka distinktionen mellan det musikaliska hantverket och det i efterhand tillagda, eftersom hennes verk vanligtvis har få eller inga utommusikaliska referenser utan är skapade utifrån ljudande objekt eller instrument och därefter en strukturering av respektive undersökningar. Ett tydligt exempel från konserten är Purfling för violin och elektronik, som för övrigt Karin Hellqvist framför med en imponerande närvaro och ackuratess, där hon står placerad på en mindre scen, nästan i knäet hos publiken inne bland de första bänkraderna. I detta soloverk från 2012 har Bång tagit utgångspunkt i själva tillverkningsprocessen av en fiol. Vi hör inledningsvis förinspelade ljud av hur en motorsåg fäller ett träd, och därefter flyttar ljudet in i
instrumentverkstaden där det sågas, hamras, filas och putsas. Till denna elektroniska stämma fyller violinen i med vad som skall representera dessa kronologiska moment från träd till instrument.

Ett 1:1-förhållande är inte sällan problematiskt inom konstens domäner. Om man som tonsättare tar sin
utgångspunkt i diverse undersökningar av strikt musikaliska begrepp då kapar man även övriga tänkbara
tentakler ut mot den runtom pågående världen. Men är detta den enarådande önskan från upphovsmannenssida, då äger ju även denna utgångspunkt ett slags giltighet. Och Bångs kompositioner visar ju tydliga tecken på ett raffinerat hantverk, därom råder inget tvivel. Framförallt i de två ensembleverken Structures of Molten light och Turbid Motion, som båda överraskar med oväntade formstrukturer och oförutsedda utbrott, och då ofta med ett slags undertryckt intensitet som för tankarna till delar av Sciarrinos produktion. Dessa båda kompositioner är enligt programboken uppbyggda kring studier av diverse klangobjekt och därefter kollageartat sammansatt till en musikalisk struktur, och hon verkar inte vara intresserad av något ytterligare än just denna direkta överföring från objekt till instrument. Det klingande resultatet är oftast intressant och ger mersmak, men det du hör är det du hör, vad du ser är vad du får. Varken mer eller mindre.

Problemen infinner sig när hon börjar göra anspråk på något utöver det musikaliska, som nu blev tydligt i och med porträttkonserten och dess karaktär av att vara en slags redovisning av ett år i staden, där hon har hyrt in en scenograf för att visuellt kunna tydliggöra hennes förhoppning om någonting annat och större – symboliken, dramatiken, mystiken, politiken – än musiken i sig. Och det hela faller tämligen platt, till exempel när de två gungorna dramatiskt skall sättas i svängning i det dunkla ljuset, för att hon råkade gå förbi några gungor under en promenad i Berlin. Eller direkt pinsamt när plötsligt förinspelade röster hörs tala kritiskt om rivningen av kulturhuset Tacheles eller exploateringen av Tempelhof, Berlins äldsta och numera stängda flygplats. Dessa båda landmärken är bekanta för vilken turist som helst och när en ettårig stipendiat
från Stockholm tar till dessa lättköpta argument och försöker visa på en allvarlig politisk situation som hon knappast kan ha större insyn eller engagemang i, då blir situationen beklämmande, och man längtar tillbaka in i musiken.

24 kommentarer

 1. 1xBet является очень популярных на рынке. camp center 1xbet Огромный выбор спортивных и киберспортивных событий, множество открытых линий, самые высокие коэффициенты. Также, БК имеет широкий функционал и одна из немногих дает возможность совершать ставки по уникальным промокодам. Используя их, вы можете получить реальный денежный выигрыш, не внося абсолютно никаких средств. Фантастика? – Нет, Реальность Узнать актуальный промокод вы можете сейчас же, однако использовать его необходимо в соответствии с условиями и инструкциями, которые приведены ниже.

 2. I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me?

 3. Заказать контейнер для строительного мусора ecologia-t.ru

  Касательно заказ мусорного контейнера мы Вам поможем прямо сейчас. Звоните по телефону 8(495)506-26-76 или закажите обратный и мы Вам сразу перезвоним. Мы расположены по адресу: 109382, г. Москва, ул. Краснодонская, д. 46. Подробный прайс лист Вы сможете найти на следующем сайте ecologia-t.ru и зависит от многих показателей. Это: вид мусора, размеры контейнера и требуемая грузоподъемность транспорта. Итоговая стоимость будет высчитана после общения с нашим специалистом. Звоните и прямо сейчас оформляйте заявку на вывоз отходов.

 4. Моя посудомоечная машина Bosch вдруг перестала работать. Обратившись в сервис, мне предложили бесплатную диагностику прямо у меня дома. Мастер оперативно приехал и быстро нашёл причину — неисправность насоса. В тот же день посудомоечная машина была отремонтирована, и теперь функционирует без нареканий.

  Бош-Ремонт.рф – bosch сервис

 5. Моя посудомоечная машина Gaggenau начала издавать странные звуки и плохо мывать посуду. Обратился в авторизованный сервис Gaggenau. Мастер приехал на следующий день, провёл детальную диагностику и заменил изношенные уплотнители и насос. Работы заняли всего несколько часов, и машина снова функционирует как новая, с годовой гарантией на заменённые детали.

  Gaggenau-Remonty.ru – гагенау официальный сайт ремонт

 6. Обращение в https://seo-v-msk.ru для SEO-продвижения моего сайта, когда заметил падение трафика. Результаты были быстро заметны: профессиональный подход, готовность помочь и видимый улучшение ранжирования. Рекомендую!

 7. Cautati o pereche noua de pantofi de calitate? Nu cautati mai departe! Accesati acum magazinul nostru online incaltaminte pentru a descoperi cele mai noi si performante modele de la Puma. Fie ca aveti nevoie de incaltaminte sport pentru alergare, pantofi casual pentru plimbari sau incaltaminte profesionala pentru antrenamente, la Puma Moldova veti gasi optiuni care sa va satisfaca toate cerintele.Pe site-ul nostru, navigarea este simpla si intuitiva, permitandu-va sa gasiti rapid modelul dorit. Folositi filtrele pentru a sorta produsele dupa marime, culoare sau categorie. Fiecare produs este prezentat cu fotografii detaliate si descrieri clare, astfel incat sa puteti lua cea mai informata decizie.

 8. Встречайте Новый год 2024 на берегу великого Байкала с ”Фанатом Байкала”! Мы предлагаем эксклюзивные новогодние туры, которые включают праздничные ужины с блюдами местной кухни, тематические вечеринки и множество зимних развлечений, таких как катание на собачьих упряжках и ледяной рыбалке. Проведите этот особенный праздник в кругу семьи или друзей, наслаждаясь неповторимыми зимними пейзажами и уютом наших гостиниц. Отмечая Новый год у самого сердца Сибири, вы получите незабываемые впечатления, которые останутся с вами на всю жизнь.

  Fanatbaikala – иркутск экскурсии на байкал имеет офисы в Иркутске и Москве. В Иркутске наш офис расположен по адресу ул. Дальневосточная, 146, офис 4, телефон для связи: +7 (3952) 480-539, для заказа туров используйте e-mail: info@fanatbaikala.ru, для вопросов сотрудничества: Partners@fanatbaikala.ru. Московский офис находится на ул. Земляной Вал, д.9, офис 417, с контактным телефоном +7(499) 40-40-538. Оба офиса предоставляют полный спектр услуг по организации туров на Байкал.

 9. Недавно мне понадобилось заменить входную дверь в квартире. Зашел на сайт https://dvershik.ru, выбрал модель и заказал установку. Мастера приехали строго по расписанию, компетентно и оперативно смонтировали новую дверь. Очень доволен сервисом и результатом – теперь чувствую себя намного безопаснее!

 10. Заказать девушку на дом Москва devkiru.com

  По теме шлюхи теплый стан Вы на нужном пути. Наш проверенный онлайн ресурс доставляет превосходный отдых 18 плюс. Здесь имеется: индивидуалки, массажистки, элитные красавицы, частные интим-объявления. А также Вы можете найти нужную девушку по параметрам: по станции метро, по возрасту, росту, цвету волос, карте. Всё для Вашего комфорта.

 11. Спасибо за полезную инфу!
  В свою очередь предлагаю зарубиться в рулетку!
  вавада официальный сайт играть — доступно и быстро. Это позволит вам получить доступ к широкому спектру азартных игр.
  После регистрации вы попадете в свой ЛК и начнете захватывающую игру. Не забудьте, что для вывода выигрышей вам необходимо будет подтвердить свою личность, показав документы, которые у вас запросят.

 12. Наш котик заболел, и на его лечение потребовалась крупная сумма. В такой сложный момент я обратился к Займы без процентов на карту . Быстро оформил займ и смог оплатить все медицинские услуги. Котик выздоровел, и я был безмерно счастлив, что смог ему помочь.

 13. At MCI Clinic, we provide outstanding glaucoma treatment, ensuring you regain and maintain good vision. Our experienced team uses cutting-edge technology to diagnose and manage glaucoma effectively. With a range of treatments, including medications, laser therapy, and surgery, we tailor our approach to meet your specific needs.

  Choosing MCI means trusting experts who prioritize your eye health and deliver top-notch care. Our commitment to using advanced methods and equipment ensures that your vision remains clear and healthy for years to come.

  MCI Clinic – tratamentul cataractei

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*